Ingredients
Pel xai
2 coll de xai (un coll pot ser per a 3 persones)
Salmorra
100g de dàtils per farcir els colls
120g de suc concentrat de xai
Pel puré de dàtils
100 g de dàtils
Aigua i sal
Pel cuscús
100g de cuscús
100 g de caldo
40g de pastanaga
40g de pebrot verd
40g de ceba tendre
40g de bròquil
Julivert
30g d’oli d’oliva suau
Elaboració del xai
Posem els colls de xai en salmorra i els
deixem reposar 1 hora i millor a la nevera
Passat el temps els escorrem, assequem i els
envasem al buit
Els coem a 80º durant 12h.
Passat aquest temps, reservem el suc de la
cocció i desossem els colls, millor quan
estan calents. Rebutgem les parts grasses o nervioses.
Trèiem els pinyols dels dàtils i es tallem els
a tires
Farcim els colls amb els dàtils i ho compactem
amb forma de rul·lo. Esperem que es refredi i el tornem a embassar al buit i el
coem a 65º duran 30 minuts. Ho refredem amb aigua i gel, ho reservem i ho posem
a la nevera.
Tota aquesta elaboració la podem fer uns dies
abans.
Elaboració del cuscús
Tallem la pastanaga i el bròquil d’una mida
petita i els escaldem 2 minuts, que quedin
al dente.
Tallem els pebrots i la ceba tendra petits i
els saltem amb 15g d’oli, que quedin al dente.
Hidratem el cuscús amb el brou i afegim la
sal, ho tapem i ho deixem reposar 5 minuts.
Passat el temps, ho remenem per refredar-ho i que
no s’empasti.
Hi incorporem la resta de l’oli i les verdures
i rectifiquem de sal.
Elaboració del puré de dàtils
Partim els dàtils i els hi trèiem el pinyol.
Els posem en un vol coberts amb aigua calenta
i els hi deixem 1 hora.
Escorrem els dàtils, els triturem, i si es
massa espès hi afegim una mica d’aigua calenta.
Si volem els hi podem posar un pessic de sal.
Elaboració del suc concentrat de Xai
500g d’ossos, retalls, trossos de carn
160 g de bresa: 50g pastanaga,50g porro, 50g ceba,50g tomàquets, 25g d’api.
Un buquet d’herbes: farigola, sàlvia, llorer.
2l d’aigua que es reduiran a la meitat.
Posem els
ossos ens una safata de forn a
180º fins que estiguin ben daurats, no cremats. Un cop torrat trèiem l’excedent
de greix i els posem en una cassola juntament amb la bresa. Desglacem amb aigua
la safata i l’afegim a l’olla. Cobrim amb aigua freda i ho coem durant 4 hores
a foc suau.
Elaboració de la salsa
Ajuntem el suc concentrat de xai amb una
quarta part del suc de la cocció. Ho colem
i reduïm fins aconseguir una textura adequada.
A l’hora de servir
Preescalfem el forn a 180º. Tallem el rul·lo en
tres parts, tallant una mica les puntes perquè s’aguantin drets i el posem al forn
duran 10minuts.
Cobrim la peça amb salsa de xai i l’acompanyem
amb el cuscús i el puré de dàtils.

Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada